Cirkusrevy - Cirkusen - år 1941.

Hela vintern tränade familjen Houcke sina hästar i cirkus. Gustaf, Lars och Laila Nygren tränades i olika typer av ridning tillsammans med en mängd pojkar som tjänstvilligt hjälpte till att sköta alla hästar som nu fanns i parken.

När Teater-Cirkus uppfördes räknade Gösta Nygren med att byggnaden skulle komma att användas för teaterföreställningar, kongresser, konserter, brottnings- och boxningstävlingar och liknande evenemang. Men det blev inte så. Det visade sig vara svårt att få publik till arrangemangen i byggnaden vintertid. Cirkusbyggnadens första år blev därför en negativ upplevelse för parkledningen.

  Emy Ågren.

I början av detta år öppnade Operadansösen Emy Ågren en dansskola, eftersom hon vid 40 år pensionerats från Operan. Hon fick genast parkens uppdrag att träna Furuviksbarnen inför sommarens föreställningar.

Man hade revy i byggnaden en tid våren 1941. Under sommaren gavs en cirkusrevy med familjen Houcke, d v s direktör Jean Houcke med barnen Gilbert, Sascha och Nadja. Bodo West Rosenberg kom från Norge som akrobattränare och medverkade i ett sjömansnummer tillsammans med en vän vid namn Henri. Medverkande från Gävle var bl a Emy Ågren som primadonna, fru Dagmar Humbla som femme fatale och med gästspel av bl a John Botvid från Stockholm. Botvid spelade gemytlig receptionschef på ett hotell och Furuviksbarnens äldsta flickor var utklädda till piccolos och dansade en särskilt komponerad piccolobalett.

En populär sånggrupp i Gävle kallades Gävlepojkarna. Den ordinarie trion bestod Paul Robland, Gösta Jansson och Berndt Larsson. Vid pianot satt "Firpen" Eriksson och ackompanjerade gruppen. "Firpen" var för övrigt bror till den kände sångaren Artur Eriksson, som gjorde många grammofoninspelningar av religiösa sånger. Vid sjukdomsfall etc fanns flera inhoppare i gruppen Gävlepojkarna. Hilding Pettersson, Macke Kjellin m fl turades om att ersätta. När Furuviksbarnet Torvald Karlsson föll för åldersstrecket 1943, fick han resa med Gävlepojkarna på en lokal turné.

I mitten av juli for Jean Houcke till Göteborg, där han med sina hästar framträdde på friluftsscenen på Lisebergs Nöjesfält. Senare lämnade han Sverige. Jean Houckes stora hästuppsättning övergick då i Gösta Nygrens ägo.

Paul Roblands song "Välkommen till Furuvik".

----------------------------------------------------------------

Webbmaster: Lotta tummenopp lisse-lotte@danielson.be

Gå till Veteranföreningens Startsida

Senast uppdaterad:  2009-04-17

Tillbaka