Cirkus - Variete, premiär i Teater-Cirkus - 1940.

Direktör Houcke var den som inspirerade Gösta Nygren att bygga en cirkusbyggnad i Furuvik som invigdes 17 november 1940 under familjen Houckes vistelse i Furuvik 1940-1941.

--------------------------------------

Presentation: Ett strålande program från scen och manege/Jean Houcke. Entré 2:50.

  Invigningsprogrammet.

  Minns ni VÅR KÄRA GAMLA CIRKUS!  Året är 1940.  Varning, extra stort format!

  Borgmästare Nils Berlin invigningstalade. Alla Furuviksbarn fick vara med vid invigningen liksom speciellt inbjudna hedersgäster. I manegen spelade Gävle Symfoniorkester.

  Invigningstalet.

    En grupp gefleflickor under gymnastikdirektör Dagmar Uhlins ledning

  Gilbert Houcke svarade för den grandiosa avslutningen i ett ”romerskt spel” med nio hästar.

  Direktör Jean Houcke

Söndagen den 17 november 1940 kl. 16:00 invigdes Furuviks Teater-Cirkus med en festföreställning. Det började med att Gävleborgs Läns Orkesterförening spelade några stycken under ledning av kapellmästare Eric Bengtson, varefter borgmästare Nils Berlin invigningstalade, sedan Gösta Nygren hälsat den fulltaliga publiken – 1.400 personer – välkommen. Sedan tog den egentliga cirkusföreställningen sin början. Dagen efter skrev Gefle-Posten bland annat: 

Så blev det munter och dekorativ parad av furuviksbarnen och alla medverkande, varpå det med ens blev ”riktig” cirkus, då Sascha Houcke visade hur en ryttare bär sig åt i ett ”champagnelopp”. En grupp gefleflickor under gymnastikdirektör Dagmar Uhlins ledning gav en ögonfägnande uppvisning i graciös gymnastik, varpå det blev lilla rara Nadja Houckes tur att visa sig i indianritt på sin Bobbie. Två för furuvikspubliken gamla bekantingar, Baby Twins, svarade för nästa programpunkt och visade sig vara lika ledlösa och roande som sist i sina akrobatnummer. Furuvikselefanten gav besked om att han lärt sig en hel del på sistone, ty numera har den blivit en riktig cirkuselefant, som har åtskilliga konster för sig. Luftkonstnären Henriques svarade för nästa programpunkt och förbluffade med sin akrobatik och förmåga att trassla till sin lekamen. Härpå uppenbarade sig direktör Jean Houcke och hans tolv arabiska hingstar i manegen, och då blev det ett av de allra ståtligaste frihetsdressyrnummer vi ha sett i en cirkusmanege. Det var ”galacirkus”, som det brukar heta! ”Bodo och Henrie” hette så ett både skämtsamt och akrobatiskt mellanspel, innan kinestruppen New China bl.a. visade sin fenomenala jonglörkunnighet. Direktör Jean Houcke och hans vackra Mélâoly med mästerskap i skolritt visade sig härefter i ett elegant nummer, varpå Gilbert Houcke svarade för den grandiosa avslutningen i ett ”romerskt spel” med nio hästar. Och något ståtligare i cirkusmanégen kan man knappast tänka sig.

          

I Teater-Cirkus´ invigningsföreställning, arbetade Bodo tillsammans med Sascha Houcke i ett sjömansnummer. Bodo och Henrie kallade de sig, (se föregående stycke). Men sedan blev det sporadiskt med arbete som artist för Bodos del. Hans gamle kollega, Syd Fox, ville att de skulle återuppta samarbetet, men Bodo tackade nej. Han ansåg, att det var för osäkra tider att resa i. Han arbetade i stället en tid i Johan Janssons blomsterhandel, innan han fick fast anställning vid Furuviksparken som snickare och reparatör. När familjen Houcke lämnade Furuvik, stannade Bodo West kvar. Han gifte sig senare med Gun Edstedt som spelade titelrollen i ”Dockféen i leksaksboden”.

----------------------------------------------------------------

Webbmaster: Lotta tummenopp lisse-lotte@danielson.be

Gå till Veteranföreningens Startsida

Senast uppdaterad:  2009-10-08

Tillbaka