Pomperipossa, Blomsterspel, Negerbyn 1936 - Barnteatern.

Under några hektiska månader våren 1936 sattes Furuviksparken istånd. Man lät inhägna den. Man rev en del gamla byggnader och byggde snabbt upp en zoologisk avdelning, där elefanten Taku blev den största attraktionen bland såväl exotiska som nordiska djur. Man ställde i ordning badplatsen, byggde upp ett nöjesfält och öppnade ett par serveringar inom parkområdet. På pingstdagen – den 31 maj – 1936 återinvigdes parken. Inte mindre än 28.000 personer sökte sig till Furuvik den dagen för att få vara med om evenemanget. Det var mer än vad ledningen i sina djärvaste förväntningar hade vågat hoppas på. Vid invigningen prövades de nya vändkorsen för första gången. Gösta Nygrens äldste son Gustaf (10 år) var majgreve i vit riddräkt med gullvivkrans kring den vita höga hatten vilket gjorde stor succé och blev en tradition.

Redan från början satsade man hårt på goda artister, som fick arbeta på nöjesfältets friluftsscen, och man bytte attraktioner ofta. En permanent barnteatergrupp bildades under vintern och leddes av parkens intendent och trädgårdsmästare Johan Jansson tillsammans med hans musikaliska svägerska Agnes (f  Edin) som var gift med hans bror Gustaf. Johan, som var gävlepojke född 1896, hade länge lett folkdanslag och amatörteatersällskap i Gävle på den s k ”Sommarteatern". Som ung hade han arbetat i en handelsträdgård i sin hemstad, innan han övertog en blomsterhandel där. Han var mycket intresserad av kulturellt och fostrande arbete, var med om att bilda SGU:s Folkdanslag i Gävle och var under många år dess ledare. Under flera år var han dessutom ledare för Godtemplarträdgårdens amatörteater i sin hemstad och var en tid även kassör i Gävle Teaterförening. Johan Jansson handplockades av Gösta Nygren till Furuviksparken och var med om att bygga upp anläggningen från början.

Första säsongen var underhållningen för barn sagoinriktad. Läraren Gösta Ahlstrand från Brynässkolan var engagerad som sagofarbror. Han berättade sagor och satte ihop små sångtablåer, sketcher och sagospel på olika ställen i parken.

 

Samtliga foton: Ur Gävle Stadsarkivs samlingar (Foto: Carl Larsson, 1936)

Underhållningen 1936 inleddes med den ridande Majgreven och hans följe. Gustav Nygren (10 år) i vit riddräkt med gullvivskrans kring den vita höga hatten var Majgreven och Britta Åström (f. Johansson?) hans följe. Britta red på hästen Gullan.  Hon hade ljust lockigt hår och var en vacker flicka

Majgreven ”rider sommar i by”, en tradition med månghundraårig hävd från medeltiden som kom till Sverige från Tyskland. Majgreven besegrar Vintergreven med sin lans, symboliserande vårens och sommarens seger över vinterns mörker och köld. Hur det går till att ”rida sommar i by”, det vet alla som varit med om detta vackra livsbejakande skådespel i Furuvik. Året är 1936 i samband med Parkens "Nyinvigning".

 

Gösta Nygrens äldste son Gustaf (10 år) var majgreve i vit riddräkt med gullvivkrans kring den vita höga hatten vilket gjorde stor succé och blev en tradition.

 

Ett spel där traktens barn medverkade i var t.ex. "Häxan Pomperipossa", som spelades av Birgit Jansson, farbror Johans dotter. Häxan förvandlade en flicka (Karin Söderman) och en pojke (Leif Dahlgren) till vita gäss när de smakade på hennes pepparkakshus. Gässen tänkte hon plocka och steka i ugnen till middagsmat vilket gjorde att små femåringar tyckte häxan var hemsk och farlig.

En stor överraskning var Cirkus Engelhardt - barnens egen roliga lilla cirkus. Favoriten var självklart elefanten Taku, som visade upp sina konster med sin skötare, Engelhardt. Medverkade gjorde också clownen Tommy med ponnyn Buster, "starke mannen" och andra artister. De flesta var anställda på parkens kontor. Gustaf Nygren var en ung cirkusdirektör. En  cirkusmanege hade anlagts mellan tennisbanan och Biologiska Museet. En tältduk spändes runt manegen stödd av tältpinnar. Mellan tältduken och manegen bereddes sittplatser för publiken. Ibland hittade barnen en glipa i duken och kunde få en glimt av föreställningen om de inte blev  ertappade av någon vakt och avvisade.

  Furuviksparkens första cirkus "Cirkus Engelhard". Namnet kommer från elefanten Takus skötare från Köpenhamns Zoo maj 1936.

  Dessa okända pojkar fotades på den första cirkusarenan som sedermera blev ranchen.

      Taku musicerar.   Taku med bl.a. Lars Nygren på nacken.

På sensommaren gavs "Blomsterfesten i täppan" eller "Lilla Lisas dröm" av barnboksförfattaren Elsa Beskow. Man samlade traktens barn - mest flickor - som kläddes ut till blommor av alla slag. Ogräsblommorna fick inte vara med på festen utan blev bortkörda. Det gick åt mycket kräppapper i olika färger till dräkterna. Faster Agnes yngsta dotter Marianne, 3 år, var Lilla Lisa, som satt på husets trappa och drömde. Curt "Minimal" Åström var kardborre och blev sedan uppskattad skådespelare på Casinorevyn i Stockholm och på film.

 

På en upphöjd plats, där man senare byggde barnteaterscenen, fanns en "lekhall" kvar från tiden då Uppsala Gefle Järnväg ägde parken. Regniga dagar var underhållningen under tak i Lekhallen.

  Lekhallen

Ibland uppfördes sagospel vid Svandammen eller på stranden vid Sandviksbadet. Parader i parken med tomtar, älvor och troll inledde uppträdandet för barnen. Ett otal små sagospel genomfördes under sommaren.

  "Kung Bombas hästkur"

  "Negerbyn" eller "Striden om den store guden Unkukukulu".      Offret i grytan heter Inga-Britt Pettersson.

  Elefanten Taku är med också.

Detta handlade om hovlivet i riket Tamariskien, där Kung Bomba, en "skokrämsfärgad" gentleman regerade. Med var hans statsminister, lakejer, hovfolk, en danserska samt cirkusartister. Skådespelarna hämtades denna gång från amatörteatern vid Ytterharnäs´ ordenshus och i huvudrollen sågs Georg Bäckström som Kung Bomba.

Säsongen 1936 avslutades i mitten av september med stor eldfest och färgsprakande fyrverkeri vid Sandviksbadet. Ett antal vasshyddor hade byggts runt badet, och där var barn med skosvärta och luftig klädsel som bodde i hyddorna och dansade "negerdanser". Faster Agnes äldsta dotter Iris har berättat att hennes kusiner, Aina och Gulli, deltog. Det krävde många dagars tvagning för att helt få bort den svarta smörjan.

  Badet i Furuviksparken.

   Johan Jansson och Gösta Nygren första säsongen 1936. .

  "Faster Agnes" Agnes Jansson

 

Furuviksparkens första program från 1936

 Direktör Sven Engwall invigningstalare Pingstafton 1936.

     

   

     

     

Tågtidtabell.

------------------------------------------------------------.

 Webbmaster: Lotta tummenopp lisse-lotte@danielson.be

Gå till Veteranföreningens Startsida

Senast uppdaterad:  2009-10-27

Tillbaka