Dockféen - Leksaksboden 1940 - Barnteatern.

Sommaren 1940 anlände cirkusfamiljen Orlando till Furuvik och stannade hela sommaren. Erland Orlando anställdes som ridinstruktör i första hand för Furuviksbarnen men med ansvar för riduppvisningar, åkturer och andra aktiviteter vid utomhusmanegen.  Han hade hjälp av hästintresserade pojkar från trakten som gärna ryckte in som frivilliga hästskötare och gjorde riduppvisningar. Platsen där manegen låg kallades från och med nu för "Ranchen". Gustaf och Lars Nygren var mycket hästintresserade och ridkunniga och deltog i uppvisningarna med liv och lust. Deras lillasyster Laila fick sina första riktiga ridlektioner denna sommar.

   

Första ridlektionen för Erland Orlando 1940, samma år som Laila debuterade inför publik som Sveriges yngsta skolryttarinna.

Familjen Nygrens barn Gustaf (14 år), Lars (11 år) och Laila (5) var självskrivna ridelever liksom faster Agnes dotter Marianne (7) OCH BARNTEATERNS KELGRIS Leif (4).

"Kampen om byxorna" var ett populärt nummer. Kampen gick ut på att någon av pojkarna lyckades ta på sig ett par säckbyxor och dra dem utanpå sina egna. Sedan gällde det att hoppa upp på en häst och rida några varv. Det fanns dock flera konkurrenter i manegen. Någon försökte dra ner "byxkämpen" från hästen eller åtminstone dra av byxorna. Andra hjälpte till och så bytte byxorna ägare. Kampen pågick ett visst antal minuter, sedan korades vinnaren.

-----------

Ledarna för gruppen, som nu kallades Furuviksbarnen, blev allas ”farbror Johan” och ”faster Agnes”.

Vintern 1940-41 engagerades även Emy Ågren    som koreograf sedan hon återvänt till hemstaden Gävle. Samma period anställdes även Bodo West Rosenberg som akrobattränare.  Bodo gifte sig senare med Gun Edstedt, som spelade titelrollen i Dockféen i leksaksboden.

Adele Orlando, Erlands hustru, var ledig och smög omkring i parken och tittade på Furuviksbarnen. Själv född Schumann var Adele en cirkusartist uti fingerspetsarna. Hon hade bl. a. varit "fransk chanteuse" som sjöng sitt nummer uppe på en spänd lina. Hon anade att barnen kunde komma bättre till sin rätt i ett riktigt sagospel så hon övertalade disponent Nygren att få sätta upp "Dockféen i leksaksbutiken" en liten dansteater som hon själv medverkat i som barn hos cirkus Schumann. Föreställningen var den första i en lång serie med temanamn.

Alla leksakerna i butiken kom till liv, när dockféen svängde sitt trollspö över dem. Gun Edstedt var underbart vacker som fé med sina sex tärnor - alla klädda i vitt. Dockféengjorde dundercuccé.

   Dockféen Gun 

Lill-Laila Nygren gjorde sin debut i barnteatern.. Laila uppträdde som en vitklädd docka och drogs in på en platta med hjul sittande på en ponnyhäst. De föreställde en docka på en gunghäst. Hästen steg ned från plattan och Laila började rida runt på scenen. Ridturen avslutades med att hästen stegrade sig effektfullt med ryttaren sittande på ryggen. Ridnumret var instuderat av Erland Orlando och gjorde stor succé. Såväl direktör Nygren som äldste sonen Gustaf deltog i spelet och vandrade runt bland leksakerna.

  Gunghästen Buster och Laila.     Sceninteriör.

Marianne Jansson var en söt blunddocka och sjöng en "dockevisa".

  Den levande blunddockan Marianne.      Blunddockans sång.

  Scen ur spelet. 

  Kamera tagning. 

Barbro Press från Skutskär kunde joddla lika bra som Alice Babs. Hon var söt och trovärdig i sin fina tyrolerdräkt. Barbro hade en stark och klar röst men hon fick det inte lätt. Fru Adèle Orlando, som var av tysk släkt, ville att Barbro skulle vara tyrolerklädd och samtidigt framföra en populär, tysk sång: "Dr´ unt in der Lobau" d v s sjunga på tyska. Eftersom Sverige var neutralt och Hitlers land var i krig och gränserna stängda sedan 1939, så ville ingen av barnen sjunga på tyska. Adele hade dock planer! På Tyrolerrestaurangen spelade samma säsong en landsflyktig ungersk violinist, som hette Lili Gyenes. Adèle fick Gösta Nygrens tillåtelse att be Lili komma ner till barnteatern och ackompanjera Barbro. Men - när Lili förstod att flickan skulle sjunga på tyska, blev hon utom sig och vägrade spela. Det blev ett stort uppträde med häftigt gräl mellan kvinnorna under första repetitionen och till slut fick direktör Nygren komma och medla. Motvilligt lovade Lili att spela och Barbro att försöka sjunga på tyska. Det fanns också planer på att Kino-centralen i Stockholm skulle komma till Furuvik och filma föreställningen, men som tur var regnade det resten av säsongen och Dockféens föreställningar inställdes. Publiken informerades genom annonser i traktens tidningar. Ny konfrontation mellan kvinnorna undveks på så sätt.

  Avslutningskuplett.

------------------------------------------------------------.

   Majgreven rider sommar i byn 1940.  Fr v Laila, Pappa Gösta & Gustaf och Lars.

  Lars och Laila som majgreve och majbrud.

  Vid Fickska Stenen; frv Fred. Norling, Leif Eriksson, Britt-Marie Sköldebrand och Kerstin Söderberg (Kit)

  Gästgivargården; Lill-Lucia Marianne Jansson, Lucia Gun Edstedt, Britta Persson, Iris Jansson och Torborg Andersson.

------------------------------------------------------------.

 Webbmaster: Lotta tummenopp lisse-lotte@danielson.be

Gå till Veteranföreningens Startsida

Senast uppdaterad:  2009-08-14

Tillbaka